olvasási idő 8 perc

2021. június 30.


Farmmenedzsment szoftver, ami megoldást adott egy mezőgazdasági vállalkozás számára

7 év, számos kipróbált vállalatirányítási rendszer, sok feleslegesen elköltött pénz és befektetett idő - a Karyon-csoport számára rögösen indult az út a döntéshozatal és a vállalatirányítás digitális alapokra helyezése felé. Hogy mi hozta meg végül az igazi áttörést a családi vállalkozás számára? A kezdeti nehézségekről, a kudarcba fulladt próbálkozásokról, végül az AgroVIR farmmenedzsment szoftver segítségével elért sikerekről Pusztavámi Márton, a Karyon-csoport ügyvezető igazgatója mesélt nekünk.

Családi gazdaság az innováció útján

A Karyon Kft. 1996-ban alakult családi vállalkozásként. A cég fő profilja a szántóföldi növénytermesztés. Kezdetben 300 hektáron ültettek cukorrépát, majd a folyamatos fejlődést, valamint az éppen aktuális gazdasági és pályázati környezetet szem előtt tartva - több cégvásárláson és -alapításon túl - ma már búza-, repce- és szójatermesztéssel foglalkoznak, valamint ezek vetőmagjait állítják elő. Saját olajprésüzemmel is rendelkeznek, ahol a repcének egy részét dolgozzák fel, melyet nagyvállalatok vásárolnak meg tőlük biodízel előállítása céljából.

A vállalkozás már a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődésre és az innovációra: a német szakirodalmat bújva, sikeres angol, francia és amerikai módszerekből tanulva céljuk új szintre emelni a szántóföldi növénytermesztést.

Papíralapú megoldásoktól a digitális farmmenedzsmentig

A növekedés következtében a cég számára hamar egyértelművé vált, hogy új kihívásokkal kell szembenéznie: a termelésben, számvitelben, valamint a cég irányításában jelentkező információhiány negatívan befolyásolta működésüket. A papír- vagy Excel-alapú megoldások nem bizonyultak hatékonynak többé, a folyamatok átláthatatlanná váltak, egyre nagyobb kihívás lett jó döntéseket hozni.

A cég végül a digitalizáció mellett döntött, nyitva a precíziós mezőgazdaság koncepciója felé. Az elején standard vállalatirányítási rendszerekkel próbálkoztak, több céggel beszéltek, külföldi nagy szoftverek magyarosított verzióit próbálták ki. Ugyan mindegyik megoldás sokat ígért, a valóságban egyik sem vált be igazán:

Egyszer a termelés, egyszer a könyvelés oldaláról álltunk neki a dolognak - közben elment 7 év és nagyon-nagyon sok pénz.

Farmmenedzsment szoftver, ami működik

A vállalkozás 2019-ben ismerkedett meg végül az AgroVIR farmmenedzsment szoftver által kínált megoldásokkal. Onnantól kezdve pedig a fejlődést illetően nem volt megállás.

Az elején csak 1-2 modult szerettünk volna, most - 10 hónappal később - már szinte minden modul aktív. Információt gyűjtünk, osztályozunk, és a könyvelés is használja az AgroVIR farmmenedzsment szoftverben elérhető adatokat például a termény nyilvántartáshoz, elszámoláshoz - nem beszélve arról, hogy milyen nagy mértékben támogatta az év lezárását a rendszer! A legnagyobb különbség az eddig próbált megoldásokhoz képest, hogy ez a rendszer valóban működik!

A vállalat vezetője szerint az AgroVIR tanácsadóinak segítőkész hozzáállása, valamint magas szintű szakmai felkészültsége is nagy szerepet játszott abban, hogy a rendszert sikeresen bevezették.

Farmmenedzsment szoftver, melyet az egész csapat örömmel használ

A cégnél a könyvelőkkel, gépkezelőkkel együtt jelenleg több mint 20 kolléga összesen 5 telephelyen használja az AgroVIR farmmenedzsment szoftvert. Az AgroVIR Works alkalmazásnak pedig jelenleg 12 felhasználója van. De hogyan zajlott a betanulás?

A kollégák rendkívül gyorsan megtanulták a szoftver használatát. Mivel a rendszer használatából eredő előnyök is hamar tapasztalhatók voltak, a csapat még motiváltabb lett. Sokak számára jelent például nagy könnyebbséget, hogy papíralapú térképek használata helyett egy kattintással elnavigálhatnak a táblákhoz. Minden hajszálpontosan nyomon követhető, az adatokból pedig könnyedén előállítjuk a szükséges dokumentumokat, például a gazdálkodási vagy permetezési naplót. Ha valaki végez a permetezéssel, a Works alkalmazáson keresztül egyszerűen beküldi az irodába, ahol ellenőrzik, és ha van további munkautasítás, akkor azt visszaküldik.

Mivel az AgroVIR farmmenedzsment szoftver segítségével maximum 24 órán belül megtörténik az adatrögzítés a cégnél, rendkívül gyorsan és hatékonyan visszakövethető, hol milyen munkafolyamatok zajlottak már le. Ennek köszönhetően ma már a Karyon-csoportnál nem fordulhat elő például olyan, hogy egy papír nem kerül be a rendszerbe, nem lesz könyvelve és elvész az információ. Az AgroVIR-ben minden adat könnyen elérhető, visszakereshető.

A cél: még jobb vezetői döntéseket hozni

A vállalkozás már lassan 1 éve használja sikeresen az AgroVIR farmmenedzsment szoftvert. A cél? Még több adatot gyűjteni és ezáltal még jobb vezetői döntéseket hozni.

Mivel a cég a világpiacra is termel, fontos szempont, hogy mindig egyértelmű legyen, hogy fest a jelenlegi helyzet, mennyire áll stabil lábakon a cég, melyek az erősségei és gyengeségei, hova szeretne eljutni. Nemzetközi szinten ugyanis csak a megfelelő adatok birtokában veheti fel a versenyt a legnagyobbakkal. Márton pontosan ebben látja az innovációt, az AgroVIR segítségével ezeket az alapokat szeretné felépíteni. Célja, hogy a rendszer segítségével meglásson olyan lehetőségeket, melyeket nélküle nem fedezhetne fel.

Farmmenedzsment szoftver: a precíziós mezőgazdaság jövője

Kétségtelen, hogy a hatékony szántóföldi növénytermesztés ma már szinte csak precíziós mezőgazdaság keretein belül valósulhat meg. Hogyan segíti ebben az ArgoVIR farmmenedzsment szoftver a Karyon-csoportot?

Az AgroVIR farmmenedzsment szoftver összegyűjti és a megfelelő helyre “tereli” az adatokat, nagyfokú transzparenciát biztosít és ezáltal elősegíti a jobb döntéshozatalt

A jövőt tekintve Márton egy vetőmagüzem, valamint 770 hektár öntözött terület létrehozását tervezi, ugyanis szeretné, ha a családi vállalkozás a teljes növénytermesztési folyamatot le tudná fedni.

Precíziós mezőgazdaság minél magasabb szintű kiépítésén dolgozunk a jövőben is, ebben is számítunk az AgroVIR farmmenedzsment szoftver magas szintű támogatására, melynek segítségével az egész gépparkban jelentős fejlődést tudunk majd elérni.

Régióvezető agrárcsoportként a Karyon- csoport saját sikerét a felismerésnek tudja be: kiemelkedő eredményekhez a folya- matosan változó mezőgazdasági körülmé- nyek közepette ma már olyan intelligens megoldásokra van szükség, melyek tuda- tosabb – valós tényeken és értékes meg- látásokon alapuló – döntéshozást tesznek lehetővé.

Fischl Balázs
értékesítő, AgroVIR Kft.