olvasási idő 8 perc

2021. szeptember 25.


AgroVIR farmmenedzsment szoftver – A modern mezőgazdaság alapja

60%-kal kevesebb adminisztráció – ez részben az AgroVIR farmmenedzsment szoftver használatának köszönhető, melyet a Körös 2000 Kft. 2017-ben vezetett be a mindennapi működésbe. A szoftver segítségével elért eredményekről, valamint a gazdaság jövőjét illető tervekről Széll Csaba ügyvezető tulajdonossal, valamint Nagy Csaba gépészeti ágazatvezetővel beszélgettünk.

Mezőgazdaság 940 hektáron

A Körös Kft-t Széll Csaba édesapja alapította 1993-ban néhány társtulajdonossal. 600 hektáron kezdtek el dolgozni 200 egyedet számláló Holstein-fríz szarvasmarha-állománnyal.

2000 óta a család a gazdaság többségi tulajdonosa. Mindig meghatározó volt az intenzív tejelő szarvasmarha-tenyésztés, jelenleg 600-650 egyeddel dolgoznak: az éves átlagos (fajlagos) hozam 12 100 liter.

A vállalkozás új szintre emelése az AgroVIR farmmenedzsment szoftver segítségével

Annak érdekében, hogy még jövedelmezőbb gazdaságot hozhasson létre, a cég 2017-ben elkezdte bevezetni az AgroVIR farmmenedzsment szoftver használatát.

Hogyan zajlott a kezdeti fázis?

Az ügyvezető tulajdonos szerint az első év nem volt egyszerű, a sok fáradozás azonban meghozta gyümölcsét:

Ma eljutottunk arra a szintre, hogy az AgroVIR farmmenedzsment szoftver nélkül sokkal nehezebb lenne a döntéshozatal és a működés.

Az ADM-mutató (adatminőség-mutató) például sokat segít a vállalkozásnak abban, hogy az adatbevitel folyamatos és magas minőségű legyen. Házon belül még egyfajta verseny is kialakult a vezetők között a minél jobb mutatók elérését illetően.

A benchmark mutatók segítségével pedig a cég összehasonlíthatja saját munkaműveleteit más gazdaságok gyakorlatával. Ez felhívja a figyelmet a fejlesztendő területekre és hatékonyabb módszerek alkalmazására sarkall.

Gépbeszerzés során is többek között az AgroVIR gazdálkodói közösség aggregált anonim adatai segítettek a döntéshozatalban.

AgroVIR farmmenedzsment szoftver – Kézzelfogható eredmények

Az innovatív szoftver számos területen nyújt folyamatos támogatást az eredmények maximalizálása érdekében.

A vállalat célként tűzte ki például a mezőgazdasági kultúrák munkaerő- és inputanyag-ráfordításainak csökkentését. A változások eredményeit az AgroVIR farmmenedzsment szoftver segítségével tudták validálni: a számok visszaigazolták, hogy a talajforgatás minimalizálásának megvan a kézzelfogható eredménye.

A munkaműveleti költségek csökkentésében, valamint a terméshozamok növelésében is áttörő eredményeket ért el a cég:

A modern mezőgazdasági gépek révén – melyek kiválasztásában az AgroVIR farmmenedzsment szoftver is támogatott minket – az elmúlt években 26%-kal csökkentettük a gázolaj-felhasználást és az üzemórákat, végső soron a munkaműveleti költségeket. A cég terméshozamai is 17%-kal nőttek minden növénykultúra esetében.

Hatékonyabb csapatkommunikáció gyorsabb adminisztráció mellett

A farmmenedzsment szoftver bevezetése előtt a munkaműveletek megszervezése és az adatrögzítés nagy terhet rótt az ágazatvezetőkre. Ezért egy új kolléga felvételén gondolkodtak. A gazdaság végül az AgroVIR Works alkalmazása mellett döntött. Úgy gondolták, miért ne kerüljön be minden releváns adat rögtön egy megbízható rendszerbe, ahelyett, hogy papíron adnák tovább az információt, amivel sok további teendő van.

Két hónapos tesztidőszak után a vezetőség minden gépvezetőnek táblagépet vásárolt: a 17 emberből olyanok is tudják használni az alkalmazást, akikről az ügyvezető azt gondolta, nem szívesen kezelnék az eszközt. Nagy Csaba gépészeti ágazatvezető szerint az eleinte kételkedő munkatársak is nagyon gyorsan megszerették a rendszert. Először a munkalapokat alakították át, így a gépkezelőknek könnyebb volt később megszokni az alkalmazást. Az eredmény?

Ezzel a beruházással azt értük el, hogy az ágazatvezetőkre háruló napi 1-1,5 órás adminisztratív munka heti 2-3 órára csökkent, és minden sokkal jobban kontrollálható!

Ahogy növekszik a cég, a vezetők később el tudják képzelni akár a teljesen automatikus adatrögzítést is a farmmenedzsment szoftver Connect szolgáltatásának segítségével.

AgroVIR farmmenedzsment szoftver – Átgondolt döntések, hatékonyabb együttműködés

A vezetőség számára nagyon sokat jelent, hogy a farmmenedzsment szoftver segítségével napi, heti, illetve havi bontásban is látják a munkaműveleteket. Ennek köszönhetően sokkal hatékonyabban tudják optimalizálni a folyamatokat:

A szoftver segítségével sokkal jobban tudjuk heti és havi szinten is menedzselni az időnket, el tudjuk kerülni az ad hoc munkákat is. A jó szervezésnek köszönhetően minden embernek ki tudunk adni legalább 10 nap nyári szabadságot és sikerül elkerülni a munkacsúcsokat is. Az átgondolt vetésszerkezetnek köszönhetően eloszlanak a betakarítási munkák, nem folynak össze a betakarítási csúcsok.

AgroVIR farmmenedzsment szoftver – Az innováció útján

A cég elkötelezett a folyamatos innováció mellett: a rendelkezésre álló erőforrásaikat folyamatos fejlesztésekre használják fel.

A jövőt illetően cél a tárolókapacitás bővítése, valamint a szarvasmarha-technológiában fejlődni, bővülni, mind állománynövelés, mind tehénkomfort szempontjából. Sarkalatos pont a géppark további fejlesztése is. A precíziós mezőgazdaság felé is igyekeznek nyitni és megtenni a megfelelő lépéseket.

Az AgroVIR farmmenedzsment szoftver innovatív megoldásait kihasználva céljuk továbbá, hogy egyetlen felületet lehessen használni a teljes gazdaság irányítására – már várják, hogy az állattenyésztés is az AgroVIR része lehessen.