olvasási idő 8 perc

2021. március 31.


Hogyan segít egy közepes családi vállalkozásnak, már három hónap alatt az AgroVIR rendszere?

Minek egy pár fős családi vállalkozásnak egy bonyolult vállalatirányítási szoftver? Ahol a tulajdonos kezeli a pénzügyeket és a traktoron is ő ül, mi szükség rá, hogy digitalizáljuk, a készletezést, hogy képernyőn kezeljük a parcelláinkat?

Téves elképzelés, hogy egy komplex vállalatirányítási és döntéstámogató rendszer csak óriási cégeknek nyújthat értéket. Máriás Károly cége erre a legjobb példa: a közepes méretű családi vállalkozásban, a digitalizált rendszer már három hónap alatt kézzelfogható eredményt hozott – vagy ahogy az alapító fogalmaz:

Hamarabb tudok jobb döntéseket hozni. Ugyanazon a területen kevesebbet kell dolgoznom és többet tudunk a családdal lenni, ezt már most is tapasztalom.

Két kézzel, nulláról

A Máriás ’97 Kft. családi vállalkozásként működik, elsősorban állattenyésztést végeznek Debrecen határában, kaszálón és 600 hektár szántón gazdálkodnak. A cég a semmiből indult, de ma már egy stabil lábakon álló, komoly gépparkkal rendelkező gazdaság progresszív szemlélettel - a precíziós gazdálkodás elkötelezett hívei.

Az édesapa által vezetett állattenyésztési ágazatban 150 kocával, 300 hízómarhával és 1000 anyajuhhal dolgoznak.
Érzékelhető attól, hogy közepes méretről beszélünk, egyszerűségről szó sincs. A mindennapi működés, a folyamatok vannak olyan összetettek, hogy maroknyi ember nehezen tartja kézben, analóg módszerekkel, papíron és Excel-táblákkal.

Papír < Excel < Fejlesztés < aztán a megoldás

Mielőtt az AgroVIR rendszerét kipróbálták, saját Excel alapú adminisztrációs rendszerek kiépítésén dolgoztak. Hamar fény derült rá, hogy egy ilyen félmegoldás rengeteg munkát és odafigyelést igényel, és nem is alkalmas arra, hogy mindent rendszerben kezeljen, hogy azonnal érthető és pontos információkat adjon a napi működésről, folyamatokról, eredményekről.

Ekkor került Károlyék látóterébe az AgroVIR, amelyről az első benyomásuk az volt: épp azokat a funkciókat és megoldásokat adja, amire a cégüknek szüksége van.

Károly mindig is fontosnak tartotta, hogy cégük folyamatosan fejlődjön - ez a szemlélet vezetett oda, hogy végül egy komplex digitális rendszer bevezetése mellett döntsenek, ami képes a gazdaság hatékony és eredményes működtetését támogatni és a növekedéshez szükséges döntések meghozatalához megbízható információkat szolgáltatni anélkül, hogy ehhez egy sor új alkalmazottat kelljen felvenni.

Jöttek, hogy betanítsák a mérlegest. Jó, mondom mondjátok, én vagyok, aztán jöttek, hogy betanítsák a kutast, mondom az is én vagyok. Csak mi vagyunk, én meg a kolléganő, aki tőlem fél méterre ül az asztalnál, illetve most már hárman, két hete.

Az adatalapú döntéshozás ereje

Az AgroVIR bevezetésével a mindennapi, alapvető folyamatokat formálták újra - egyszerűbbé és hatékonyabbá. Így nem csak a nagy egészet látják tisztán és naprakészen, de minden apró részletet is könnyen elérnek. Ma már naprakész költségadatokkal dolgoznak, nem az elmúlt év vagy hónap, hanem az aktuális nap számai alapján – így minden befektetésnél, váratlan költségnél a legjobb döntést tudják hozni, a cég stabilitását szem előtt tartva.

Parcelláikat egyenként kezelik a rendszerben, így mélyebb, részletesebb elemzéseket nyernek, az egyes kultúrákat, táblákat folyamatosan követhetik és rendszerben láthatják. Elbúcsúztak a papíralapú adminisztráció jelentette teher nagy részétől is - aminek mára a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy nehezen kereshető, és ha több helyről kell adatokat szerezni valamilyen döntéshozatalhoz, rengeteg plusz munkát jelent.

A párhuzamos adatrögzítés helyett az AgroVIR-ben minden, a céget érintő információ azonnal elérhető. Ma már itt végzik a bevételezést, kiadást, bizonylatkészítést, a mozgások követését, áttárolást, átminősítést, selejtezést, leltárt és így tovább. A mérleggel a bizonylatok automatikusan készülhetnek, a hídmérleg is online képes a készleteket kezelni. Mindenről pedig saját igényhez szabható riportokat készíthetnek bármikor, percek alatt akár a legkomplexebb folyamatokról, mégis a legpontosabb és legfrissebb adatokkal. Ma már úgy hozhatnak meg minden megalapozott döntést, hogy tudják, betonbiztos és naprakész adatokkal dolgoznak.

A bevezetés tapasztalatai

Károly és az adminisztrációért felelős alkalmazottak három hónap után már teljesen magukénak érezték és készségszinten használják az AgroVIR rendszert. Az ügyfélszolgálat végig segítette őket a bevezetés alatt a különféle funkciók megismerésén, a napi rutin kialakulásával, erre azonban egyre kevésbé volt szükség.

Ma már több mint egy éve használják az AgroVIR rendszerét, amit Károly mellett két adminisztrátor kezel. A cégvezető szerint az adminisztrációs terhek csökkenése nagy előny, hiszen jelentősen rövidebb időt vesz igénybe az adatrögzítés és a dokumentumok előállítása, a legnagyobb értéket azonban a pontos, strukturált és részletes adatokban látja.

Kis cég vagyunk és azt gondolom, hogy kis cégként kifejezetten szükségünk van erre. Egy nagyobb cégnél van egy növénytermesztési ágazatvezető, van egy irodavezető, van egy számlázással foglalkozó kolléganő, van egy támogatásokkal, egy sertéstenyésztéssel foglalkozó kolléga és így tovább. Nálunk minderre egy ember van. Én a növekedést látom abban, hogy bevezetem az AgroVIR-t, azt várom tőle, hogy lesz egy olyan rendszerem, amivel az évek során generált adatok alapján megalapozott döntéseket hozhatok.
– mondja a cégvezető.