olvasási idő 8 perc

2024. február 06.


EU Green Deal – Hogyan készíthető el az élelmiszeripari CSRD jelentés egy farm menedzsment szoftver segítségével

Hogyan segíthet egy farm menedzsment szoftver a klímaváltozás és a változó pénzügyi és szabályozási körülmények által támasztott kihívások leküzdésében? Összefoglalónkat olvashatják, a legújabb szabályozásról, amely nagy hatással lehet az élelmiszeriparra.

Az agrár-élelmiszeripar fenntarthatósági szabályozásai

A fenntarthatóság még soha nem játszott olyan fontos szerepet a politikában, a gazdaságban vagy akár egy gazda mindennapi életében, mint manapság. A legtöbb mezőgazdasági termelő és vállalat az Európai Unió által meghatározott szabályozások és célkitűzések tudatában dolgozik, amelyek a fenntartható mezőgazdaság irányába mutatnak.

A Green Deal tartalmazza az EU fenntarthatósági ambícióinak nagy részét, mint például az elkötelezettséget a nettó nulla CO2-kibocsátás elérésére 2050-re, vagy a körkörös gazdaságra való áttérést.

Ezeknek a céloknak az eléréséhez számos intézkedést és irányelvet fogadtak el, amelyek iránymutatást nyújtanak, az utóbbiak közül a legújabb a CSRD és az ESG előírások, amelyeket az összes EU-tagállam beépített a saját jogrendszerébe.

Az új gazdasági és környezeti körülményekre való felkészülés érdekében tájékozottnak és tudatosnak kell lennünk az új kihívásokkal és lehetőségekkel szemben.

Ezek a kötelező jelentések arra ösztönzik a cégeket, hogy alakítsák át a folyamataikat, vizsgálják meg a beszállítói, termelői gyakorlatokat.

Milyen normáknak kell megfelelni?

A CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) az EU tagállamaiban elfogadott kötelező fenntarthatósági jelentéstételi irányelv. A CSRD célja a vállalat fenntarthatósági céljainak átláthatóságának és következetességének javítása, valamint a ‘greenwashing’ gyanújának megelőzése.

A szabványosított jelentési követelmények javítják a vállalatok erőfeszítéseinek összehasonlíthatóságát. Néhány nagy, tőzsdén jegyzett vállalat számára az éves fenntarthatósági jelentéstétel standard gyakorlat, amelyet korábban önkéntes alapon végeztek.

Bár a korábbi GRI szabványok is átfogó keretet biztosítottak a fenntarthatósági jelentéstételhez, a CSRD kifejezetten a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) tényezőkre összpontosít, és az EU-szerte egységes jelentési követelményeket kívánja harmonizálni.

2024-től kezdődően a nagy, tőzsdén jegyzett vállalatoknak éves fenntarthatósági jelentést kell készíteniük. Amely 250 főnél nagyobb, 40 millió eurós árbevételt termelő és 20 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkező cégeket jelenti. A jelentéstételre kötelezett vállalatok száma évről évre növekszik, érintve még a kis- és középvállalatokat is.

Mi pontosan az ESG, és mit értünk ESG pénzügy alatt?

Az ESG egy keretrendszer egy vállalat teljesítményének és társadalmi hatásának értékelésére a környezeti fenntarthatóság, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás gyakorlatai alapján.

Ma az ESG szerepe túlmutat az eredeti funkcióján, és egyre fontosabbá válik a vállalati világban és a vállalatok stratégiájában. A vállalkozások nyilvános ESG értékelése segítheti a befektetőket és az érdekelt feleket abban, hogy értékeljék és összehasonlítsák a cégeket pénzügyi teljesítményükön túl.

Az ESG tényezők jelentősen befolyásolhatják egy vállalat hosszú távú pénzügyi teljesítményét és kockázati profilját, valamint hitelminősítését. Az ESG pénzügyet alkalmazó befektetők biztosíthatják a szabályozási követelményeknek való megfelelést, és megelőzhetik a piaci trendeket. Az erős és átlátható ESG teljesítménnyel rendelkező vállalatok jobban állnak a vevők és befektetők vonzásában, és jobb hitelajánlatokat kaphatnak a bankoktól.

Néhány vállalat előttünk jár; íme, hogyan tették.

A fenntarthatóság kulcselem a mezőgazdasággal foglalkozó legtöbb nagyvállalat üzleti stratégiájában. Mivel az EU-ban egyre szigorúbbá válnak a fenntarthatósági jelentéstételi szabályozások, minden vállalatnak alkalmazkodnia kell az új gyakorlatokhoz működésükben.

Néhány jelentős élelmiszeripari vállalat már lépéseket tett az új törvények betartása érdekében. Szakmai mezőgazdasági tanácsadást nyújtanak partnereiknek, hogy bemutassák nekik a helyes mezőgazdasági gyakorlatokat. Sokan közülük pénzügyi prémiumokat biztosítanak a gazdáknak, ha nyomon követik termelésük minden lépését, és releváns adatokat szolgáltatnak a jelentéseikhez.

Egy jó példa a Nestlé LENs (Landscape Enterprise Networks) programja. A Nestlé figyelmet fordít beszállítóik mezőgazdasági gyakorlatára; céljuk, hogy nyersanyaguk 50%-át olyan partnerektől szerezzék, akik regeneratív mezőgazdasági gyakorlatokat alkalmaznak. Semmi sem mutatja jobban a vállalat fenntarthatósági elkötelezettségét, mint az általuk befektetett támogatási mérték és erőforrás a gyakorlatok fejlesztésére irányuló programjukban.

A Nestlé mellett több nagyvállalat, mint például az Unilever, a Pannonia Bio és a Cargill, hasonló támogatási gyakorlatokat alkalmaznak azon partnerek számára, akik képesek a termelés során keletkező szén-dioxid-kibocsátásuk statisztikáit szolgáltatni, valamint azok számára, akik aktívan követik a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat.

Hogyan szerezhetnek adatokat az élelmiszeripari vállalatok a jelentéseikhez?

Az adatok értéke növekszik ezekkel az új EU-szabályozásokkal. Ezenkívül ezeknek az adatoknak bizonyos kritériumoknak kell megfelelniük, mint megbízhatóság és hozzáférhetőség, valamint következetesnek is kell lenniük.

Az idén vagy a következő években a szabályozásoknak alávetett nagy élelmiszeripari vállalatoknak és terményfeldolgozóknak megfelelő adatokkal kell rendelkezniük teljes termelési láncukról. Az ellátási lánc minden lépésének követéséhez pontos adatok szükségesek.

Ezért fontos, hogy olyan partnereket célozzunk meg és részesítsünk előnyben, akik nyomon követik a saját termékelőállítási folyamataikat. A farm menedzsment szoftvercsomagok, például az AgroVIR használata lehet a megoldás az adatok beszerzésére. Az AgroVIR olyan adatokat szolgáltat, amelyek bármely a piacon lévő bármely karbon-kalkulátor adatigényét kielégíti. Ez segíti a jelentést készítő vállalatot a vásárolt terményük ÜHG-kibocsátásának nyomon követésében. Továbbá lehetséges termelési utasítások kiküldése a gazdáknak, ami segíti a nyomon követési szakasz hatékonyságát.

A legtöbb előny a termelői oldalon merül fel, mivel a farm menedzsment szoftver használata nemcsak az előrások betartásában segít, hanem teljes körűen támogatja a napi munkafolyamatokat.

Komplex megoldások nyújtása az agrárvállalkozások számára

Lehetséges, hogy a kisebb mezőgazdasági vállalatok és gazdák nem lesznek kötelesek közvetlenül jelenteni a CSRD alatt a következő néhány évben, de hasznos lehet számukra olyan eszközök használata, amelyek segítik őket az adataik kezelésében és gyűjtésében.

A készlet analitika elengedhetetlen az inputok használatának optimalizálásához. A növényvédő szerek és műtrágyák használatának nyomon követése hatékonyabb felhasználást jelent.

A múltbéli adatok és a valós idejű termelési információk elemzésével a gazdák azonosíthatják a problémás területeket a cégnél, előre láthatják a kihívásokat és alkalmazkodhatnak menedzsment gyakorlataikhoz a teljesítmény optimalizálása és a kockázatok csökkentése érdekében. A raktárkezelés, a földügy és a tervezés feladataiban a farm menedzsment szoftver segít a hatékonyság és a termelékenység javításában a farmon.

A nagyobb vállalatok mellett számos kormányzati és non-profit szervezet támogatja az ilyen digitális rendszerek használatát.

Egy farm menedzsment szoftverrel a termelési adatok gyűjtése egyszerűbbé teszi a jelentési kötelezettségeknek való megfelelést. Az új CSRD-nek megfelelően az AgroVIR adatok teljeskörűen kiszolgálják a piacon elérhető karbon-kalkulátorok adatigényét, akár automatikus adatcserével. Ezzel segítve az élelmiszeripari vállatokat, hogy a jelentési kötelezettségük gyorsan és egyszerűen előállhasson a már gyűjtött adatokból.

Szerző:
Lantos Kinga
Császár Martin