Ezt a képet, a DALL-E mesterséges intelligencia generálta a cikkhez.

olvasási idő 2 perc

2023. április 21.


A mesterséges intelligencia az agráriumban!

Az agráriumban tevékenykedő vállalkozások számára, rendkívüli lehetőségeket hordoz az adatok gyűjtése és felhasználása. Elmondhatjuk, hogy ömlik ránk az adat, mi sem bizonyítja jobban, hogy modern gépet, már adatkapcsolat nélkül, nem is lehet vásárolni. Egy mindennapi példán keresztül bemutatva: a monitorok szín megjelenítő képessége, a kezdetekben 1 bit volt, mára eljutottunk a 32 bit-ig (2 kontra 4,3 mrd szín), igaz, hogy egy átlagos ember, csak cirka egymillió színt tud megkülönböztetni.

Ez történik napjainkban, az adattal is. Az erőgépek, munkagépek, időjárás állomások, műholdak, szenzorok, flották és drónok, számtalan adatot gyűjtenek és továbbítanak. A jelenlegi adatok strukturálatlansága, pontatlansága és nem megfelelő minősége, nehezítheti az elemzésüket és hasznosításukat. Ezek mennyisége és sokfélesége, kihívást jelent a mezőgazdasági szakemberek számára.

Ezzel párhuzamosan, nem elég megoldanunk az adatok „tisztítását”. Ezek hasznosításához, a mezőgazdasági szakembereknek, az adatelemzési és feldolgozási képességeiket is fejleszteniük kell. Az adatok értékét, a felhasználásuk határozza meg. Ezért, a jövő gazdálkodóinak, megfelelő ismeretekkel és szakértői rendszerekkel kell rendelkezniük az adatok értelmezéséhez és a helyes döntések meghozatalához. A helyes adatok alapján végzett elemzések és következtetések, segíthetnek a jobb terményminőség elérésében, a helyes cselekvési javaslatok kialakításában, a káros környezeti hatások minimalizálásában, a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakításában és nem utolsó sorban, a jövedelmezőség növelésében.

A jövő kihívása az agráriumban az, hogy a pontos, megbízható és releváns adatok, könnyen hozzáférhetőek legyenek a mezőgazdasági termelők számára. Az adatgyűjtés mellett, az adatelemzés és az adatok értelmezése, egyre sürgetőbbé és fontosabbá válik napjaink és a jövő mezőgazdaságban.

Talán ebben is segítségünkre lesz, a mesterséges intelligencia által feldolgozott adat. De hol késik a gépi agronómus? Tarts velünk a cikk következő részében!

Ezt a képet, a DALL-E mesterséges intelligencia generálta a cikkhez.

Ezt a képet, a DALL-E mesterséges intelligencia generálta a cikkhez.